22 juni 2021

Aantrekkelijke foto’s

Foto’s zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Sinds de opkomst van de smartphone met camera, is het aantal gemaakte foto’s vele malen vermenigvuldigd. Hoe maak je aantrekkelijke foto’s van je B&B. Waarmee haal je gasten over de streep om naar jouw unieke plek te komen.

Kiekjes vs. foto’s

Een kiekje is een foto met als doel een gebeurtenis te onthouden. Kiekjes kunnen zijn: selfies, vakantiefoto’s, baby foto’s, evenementen. Leuke vastgelegde momenten om later van te genieten. Naast het kiekje zijn er foto’s die gemaakt zijn om een boodschap over te brengen. Over het maken van deze foto’s is nagedacht en bevat informatie voor de kijker. Dit zijn de type foto’s waar je iets mee kunt voor je Bed & Breakfast.
In de krant, voor boeken, tijdschriften, internet, advertenties. Overal zijn vormen van inhoudelijke foto’s te vinden.

Wat zijn aantrekkelijke foto’s? Ligt dat niet aan de mening van wie de foto bekijkt? Voor een deel is dat natuurlijk wel zo. Natuurmensen zullen een foto van de stad misschien minder snel interessant vinden dan een close-up van een bloem. Maar de manier waarop een foto genomen is, kan alsnog boeiend zijn, ook al vind je het onderwerp niet interessant.
World Press Photo selecteert jaarlijks uit duizenden foto’s de foto die een belangrijke gebeurtenis van dat jaar het beste weergeeft. Het zijn niet altijd ‘mooie’ beelden, maar de foto’s vertellen altijd een verhaal.

Eén beeld zegt meer dan duizend woorden

Voor het maken van foto’s voor je B&B website, kun je een fotograaf vragen foto’s te maken. Een groot verschil met een paar los gemaakte beelden.

Zelf aantrekkelijke foto’s maken

Je kunt zelf ook aantrekkelijke foto’s maken, maar hoe pak je dat aan?
Als eerste is het belangrijk dat je bedenkt wat je wilt vertellen aan de mensen die je website gaan bekijken. Net zo belangrijk is wat je niet wilt vertellen. Maak een paar aantekeningen welke onderwerpen je wilt opnemen en waar de foto’s die je maakt op de website komen te staan.

Als je B&B bijvoorbeeld grenst aan een bos en dat een belangrijk ding is waarvoor mensen naar je B&B komen, kan een goede foto zijn, waar de B&B op staat met op de achtergrond het bos. Zo kun je natuurlijk nog meer combinaties bedenken, van een B&B in de stad met een markante plek.

Licht

Geen licht, geen foto’s. Een ongemerkt belangrijk onderdeel van een foto is licht. Zorg er voor dat de foto’s die je maakt met voldoende licht worden genomen. Lampje aan, of lamellen open in de kamer. Je kunt ook leuk met licht spelen door foto’s te maken vroeg in de ochtend of tegen schemer ‘s avonds. Het licht van die momenten is anders dan overdag.

Als je foto’s van een slaapkamer maakt, zorg er voor dat deze er netjes uit ziet. Probeer dan met 1 of 2 foto’s de sfeer te pakken. Niet alles hoeft op de foto te staan; het is als gast leuk om iets te ontdekken aan de kamer wat je nog niet op de foto hebt gezien. Om ideeën op te doen voor jouw foto’s, kan een handige tip zijn om op internet te kijken naar foto’s van andere B&B’s. Tegenwoordig heb je veel keus om uit een (gratis) fotobibliotheek te kiezen voor standaard beelden. Dit is razend makkelijk, maar vaak zien mensen dat de foto niet bij jou is genomen en gaat de waarde er daardoor vanaf. Eigen foto’s zijn beter!

Maak enkele sfeerfoto’s van speciale voorwerpen die je in bezit hebt. Wissel close-ups af met medium en totaal beelden. Vergeet niet om foto’s te maken van plekken in de omgeving die gasten interessant vinden om te bezoeken!

Als je met een ‘stapel’ digitale foto’s thuis komt, maak dan een eerste selectie van de beste beelden. Heb je dan nog steeds te veel foto’s? Maak dan een tweede en wellicht derde selectie om het aantal te reduceren. Houd de foto’s over die de meeste betekenis toevoegen aan je verhaal. 3 supermooie foto’s van hetzelfde onderwerp? Kies er toch maar 1 uit.

Succes met het vullen van je website!